|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KBAB:s arbete med kultur i sina bostadsområden har blivit uppmärksammat i flera olika sammanhang, både lokalt och på riksnivå. Flera höga politiker har tidigare besökt bland annat Orrholmsgaraget och i fredags var det nya kulturministern Alice Bah Kuhnke och utbildningsminister Gustav Fridolins tur att göra en konstvandring i garaget.
Miljöpartiet hade i helgen kongress i Karlstad och i samband med det passade vår nya kulturminister Alice Bah Kuhnke och språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin på att besöka Orrholmsgaraget. Syftet med besöket var, förutom att titta på konsten, också att få berättat för sig hur KBAB jobbar med kultursatsningar i sina bostadsområden. Som ny kulturminister var särskilt Alice Bah Kuhnke mycket engagerad i besöket.
- Jag tror att människor mår bra av mer kultur och att det är ett sätt att få ihop människor och ge dem sammanhang. Vi kommer att satsa särskilt på kultur i miljonprogramsområden de kommande fyra åren. Det är därför väldigt värdefullt att få komma hit och ta del av hur ni jobbar och få konkreta exempel på vad man kan göra. Tyvärr finns det alldeles för få sådana här typer av satsningar idag, men jag hoppas att det ska finnas fler om några år.
Förutom konstvandringen i garaget fick de bägge ministrarna också en poesistund genom en diktuppläsning av Leif Nahnfeldt, samt en stunds pratstund med ett gäng elever från Orrholmsskolan precis intill Orrholmsgaraget. Och Alice Bah Kuhnke var mycket nöjd med besöket efteråt.
- Det här har varit en väldigt positiv upplevelse och jag tar med mig massor av inspiration härifrån! Det är så kul att se konkreta exempel på satsningar som faktiskt fungerar.
|
|
Garagegruppens representant Torbjörn Eriksson berättade om de olika konstverken i garaget under vandringen. En skolklass från Orrholmsskolan mötte också upp för att svara på hur de upplever Orrholmen, garaget och skolan.
|
|
2014-06-22 Femtiofem meter jordgubbar, en äppelman och en ananas med uggleskugga. Ja så ser Orrholmsgaragets hittills största konstverk ut. Dagen innan midsommar invigdes det av landshövding Kenneth Johansson.
– Det är ett konstverk som inspirerar, menade landshövdingen innan han tog till saxen och förklarade graffitiväggen invigd. Själv kopplade Kenneth Johansson ihop jordgubbarna med svensk sommar och inte minst den stundande midsommaren. Och visst blir man glad när man möts av glada bär och frukter när man är på väg från bussen, till tvättstugan eller för att hämta bilen.
– Du har åstadkommit något som vi kan ha mycket glädje av och som du kan vara stolt över, sade Kenneth Johansson till konstnären DVD Boring.
Invigningen följdes av fler festligheter i form av musikunderhållning och förfriskningar. Om det bjöds på jordgubbar?
Givetvis.
|
|
Orrholmsborna såg ut att gilla sitt nyaste konstverk. Konstnären DVD Boring påpekade att det finns fler tomma väggar i garaget. Kanske får vi se mer graffiti framöver?
|
|
|
|
|
|
Sålunda saknades inte besöksmål när styrelsen för Folkrörelsernas Konstfrämjande besökte länet i slutet av september. Orrholmsgaraget var ett av dessa. (2013-10-22)
Folkrörelsernas Konstfrämjande – eller kort och gott Konstfrämjandet – turnerar landet runt med sina styrelsemöten. – Ett sätt att visa upp den mångfald som finns i Sverige, säger Jan-Ove Ekstedt, verksamhetsledare på Konstfrämjandet i Värmland och personalrepresentant i styrelsen.
– Dagarna i Karlstad och Värmland gav oss många intressanta och spännande möten. Det finns gott om konstnärssjälar här, konstaterar Jan-Ove Ekstedt.
Ett av flera stopp gjordes i Orrholmsgaraget där garagegruppens nestor Torbjörn Eriksson guidade Konstfrämjandets riksstyrelse. Att just Orrholmsgaraget stod på agendan var ingen tillfällighet: dels är det en stor sevärdhet ur ett konstnärligt perspektiv och dels så bor riksstyrelsens ordförande, Berit Högman, i området. Orrholmsgaraget har utvecklats från att "bara" vara en uppställningsplats för bilar till Karlstads största, offentliga konsthall.
De senaste tio åren har väggar och golv blivit permanenta utställningsytor för skulptur och måleri. Musik. Och till och med en tidskapsel, vilken inte får grävas upp förrän om nästan 200 år. – Konstsatsningen i Orrholmsgaraget är en ständigt pågående process. Det började för tio år sedan med klassisk musik ur högtalare, till dags dato har vi installationer på både vägg och golv. Och ännu finns det gott om utrymme kvar! skrattar Torbjörn Eriksson.
För så är det: Orrholmsgaraget är en enorm yta. Här finns inga gränser för fantasin. |
|
Berit Högman är ordförande i Folkrörelsernas Konstfrämjande och själv boende på Orrholmen. Jan-Ove Ekstedt är verksamhetesledare för Konstfrämjandet Värmland.
Torbjörn Eriksson guidar – som så många gånger förr – i Orrholmsgaraget. Som veteran och initiativtagare till de många konst- och kulturhändelserna i Orrholmsgaraget är han den som bäst kan berätta om den ständigt pågående konstsatsningen i det som är Karlstads största offentliga rum. Den här gången för Konstfrämjandets riksstyrelse, där Berit Högman (till vänster) och orrholmsbo är ordförande. |
|
I samband med Centerpartiets riksstämma i Karlstad nyligen, uppmärksammades konst- och kultursatsningen i Orrholmsgaraget. Per Lodenius, ledamot av riksdagens kulturutskott och Centerpartiets kulturpolitiske talesperson gjorde ett studiebesök i garaget och imponerades stort: – Jag har hört mycket om kulturen i Orrholmsgaraget men inte förstått vidden av den. Fantastiskt! (2013-09-25)
Kultursatsningen i Orrholmsgaraget har rönt stor uppmärksamhet. Inte bara lokalt utan även på nationell nivå.
I början av 2000-talet invigdes den första installationen med klassisk musik som spelades dygnet runt. Alla dagar
– Ett försök att minska klotter och skadegörelse och skapa ett trivsammare rum, berättar Torbjörn Eriksson i Garagegruppen.
Och satsningen fick den förväntade effekten: skadegörelsen minskade drastiskt. Sedan dess har fler installationer och konstverk tillkommit. Till Orrholmsgaraget hittar också såväl kyrkan som politiken. Ekumeniska vandringsgudstjänster och framtidsvisioner levererade av flera partiledare har ytterligare satt Orrholmsgaraget på kartan över besöksmål i Karlstad.
I samband med Centerpartiets riksstämma i Karlstad i mitten av september, besöktes garaget av Per Lodenius, ledamot av riksdagens kulturutskott.
Med Torbjörn Eriksson som ciceron guidades Lodenius i sällskap av partikollegan tillika kretsordföranden för Centerpartiet i Huddinge – och dessutom med rötter i Värmland – Bengt Nylander. Och det var ett imponerat följe som vandrade i det nästan 25 000 (!) kvadratmeter stora offentliga rummet.
– Satsningen i Orrholmsgaraget visar tydligt hur viktig kulturen är och att den görs tillgänglig för så många som möjligt. Kulturen fyller också en viktig funktion ur ett socioekonomiskt perspektiv, påminde Per Lodenius.
Följet passerade bland annat konstverket "Orriginellt", som invigdes i juni av infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, ett virrvarr med utrangerade hänvisnings- och trafikskyltar som bildar en stor och spännande mosaik. På "Walk of fame" studerades handavtryck av kända Karlstadsbor. Men den kanske mest fascinerande installationen är den som inte syns: en halvmeter under Babordsbordsgatan ligger en tidskapsel nedgrävd med en mängd föremål som speglar nutiden, bland annat musik av Sven-Ingvars, ett bankkonto (!) och två flaskor Skogsstjärna. Berättelser om vår tid i form av brev till framtiden samt en hel del annat.
– Kapseln får inte öppnas förrän år 2208, berättar Torbjörn Eriksson.
Och det är här, på plattan som täcker tidskapseln, som några av landets partiledare hållit tal på temat "Om 200 år". Partiledarkretsen, som delvis förnyats, kommer att erbjudas en ny möjlighet till att tala om sina framtidsvisioner inför nästa val.
– Räkna med att Centerpartiet skickar sin partiledare när det är valår! lovade Per Lodenius.
Konstsatsningen i Orrholmsgaraget är inte ett projekt, betonar Torbjörn Eriksson.
– Ett "projekt" har ett slutdatum. Vår målsättning är att fortsätta överraska och utveckla med nya konstverk och installationer så länge intresset finns, säger Torbjörn Eriksson. Det är också roligt att konstatera, fortsätter Torbjörn, att det som gjorts i Orrholmsgaraget har inspirerat och legat till grund för kultursatsningar i andra bostadsområden och pekar på det pågående projektet Berättelser på Hemvägen i stadsdelen Våxnäs i Karlstad.
Per Lodenius tar med sig intrycken från vandringen i Orrholmsgaraget hem till Stockholm och parlamentet.
– Jag gillar tanken på utsmyckningen som ett förhållningssätt. Om jag bodde här, skulle jag känna mig mycket stolt!
|
|
“Orriginellt”, en av många spännande installationer i Orrholmsgaraget studerades extra noga när Per Lodenius, ledamot i riksdagens kulturutskott, gjorde ett studiebesök på platsen.
Marja i Myroms fantasirika väggmålning Skogenpalatset imponerar på Per Lodenius, ledamot i riksdagens kulturutskott. Här tillsammans med Torbjörn Eriksson från garagegruppen.
Under fötterna på Torbjörn Eriksson ligger föremål från nutiden i en fuktsäker låda, vilken inte får öppnas förrän 2208. Musik, värmländsk snaps, ett bankkontor och brev ska ge kommande generationer en bild av livet anno 2008..
I väntan på bussen. I Orrholmsgaraget finns tre busshållplatser, samtliga numera en del av det gigantiska konstverk som hela garaget utgör
I Orrholmsgaragets Walk of Fame har kända karlstadsbor satt sina handavtryck. Per Lodenius, Torbjörn Eriksson och Bengt Nylander letade upp sina favoriter.
|
|
Det var en engagerad och nyfiken infrastrukturminister som besökte landets kanske mest kända garage, Orrholmsgaraget. Detta för att inviga två konstverk som när dagen började ännu inte hade fått sina officiella namn. (2012-06-10)
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd inledde dagen på Orrholmen med en promenad till bostadsområdet Sjögången och en vandring av det kulturellt berikade Orrholmsgaraget. Här fick Catharina möjlighet att ta del av den konst, såväl bilder som dikter, som idag präglar Orrholmsgaragets väggar. Slutdestinationen för det hela var det nytillkomna konstverket gjord av vägskyltar.
Orriginellt. Så heter numera skyltkonstverket i Orrholmsgaraget.
Främmande Framtid. Detta blev namnet på konstverket med fyren.
- Skyltkonstverket har kommit till stånd bl.a.med hjälp från teknik- och fastighetsförvaltningen vid Karlstads kommun, och det tog ungefär tre månader att bygga det. Och eftersom skyltar tillhör det politiska området infrastruktur passade det bra att få infrastrukturministern hit, säger Torbjörn Eriksson, Garagegruppen.
Skyltkonstverket i sig är en 80 kvadratmeter stor mosaik gjord av olika sorters vägskyltar, och efter att en namntävling genomfördes bland alla Orrholmsbor skulle skyltkonstverket nu få sitt namn. Den högtidiga avdukningen gjordes av Catharina Elmsäter-Svärd.
- Infrastruktur är oerhört viktigt för alla i alla åldrar, och livet hade varit mycket enklare om vi följer våra skyltar, sade Catharina i sitt invigningsanförande, innan hon presenterade juryns motivering för det vinnande namnförslaget.
Juryns motivering löd: "Detta till sin utformning ovanliga konstverk fångar den moderna människans snåriga väg genom livet och de vägval vi måste göra. På samma gång lyser det även upp miljön i undergjorden och sätter färg på omgivningen. Av de förslag som juryn har haft att ta ställning till har den efter avsevärd tankemöda fastnat för namnet Orriginellt. Juryn motiverar sitt val med att detta namn på ett underfundigt och klurigt sätt fångar innebörden i skyltmosaiken samtidigt som det knyter an till platsen för konstverkets placering genom ett fyndigt bruk av det svenska språket." Damen bakom namnförslaget var Marit Ewerlöf, Orrholmsbo sedan många år.
Det var en överraskad och förvånad dam som kunde ta emot priset, ett halkkörningspass.
- Det känns verkligen jättekul att mitt namnförslag vann! Och att få göra halkkörning ska verkligen bli oerhört spännande. Körkortet tog jag redan på 50-talet, men då fanns ju inte halkkörning, så nu är det kanske på tiden att det blir av, säger Marit Ewerlöf med ett stort leende om läpparna.
I tillägg till att skyltkonstverket fick sitt namn, fick även ett äldre men nämnlöst konstverk äntligen få sin titel. Det andra konstverket av Richard Wennberg består av en fyr, ett jordklot och rymden. Det vinnande namnförslaget för konstverket blev därför Främmande Framtid. Namnförslaget kom från barnen vid Personalkooperativet Bojen på Orrholmen.
|
|
Catharina Elmsäter-Svärd besökte Orrholmen och Orrholmsgaraget.
Unga pristagare...
...och något äldre pristagare.
Orriginellt och Främmande Framtid.Nu har konstverken fått sina namn. |
|
Det var en engagerad landshövding som fick presenterat det arbete som KBAB och garagegruppen gör för sina hyresgäster för att skapa en större sammanhållning och gemenskap inom bostadsområdena. (2012-03-01)
På en strålande eftermiddag på Orrholmen fick KBAB och garagegruppen besök av landshövdingen i Värmland. Han fick en genomgång av de kulturella projekt som KBAB driver för att öka engagemanget och sammanhållningen bland de i miljonprogramsområden.
– Att människor tillsammans löser uppgifter tycker jag låter jättespännande. Och att öka delaktighet och det sociala med ett underifrånperspektiv är jag övertygat om att är helt rätt tänkt för att utveckla denna typ av bostadsområden, säger Kenneth Johansson, landshövding för Värmland.
Besöket avslutades med en rejäl rundvandring bland konstverken i Orrholmsgaraget.
Hälsning. Mats Enmark, vd och Torbjörn Eriksson välkomnar Kenneth Johansson, landshövding.
Informativt. Landshövdingen får information av Torbjörn Eriksson om
arbetet som bedrivs på Orrholmen.
|
|
Garagevisning. Kenneth Johansson vid det nyaste tillskottet i Orrholmsgaraget.
Om 200 år. Kenneth Johansson och Torbjörn Eriksson från
Garagegruppen vid tidskapseln som ska öppnas om 200 år. |
|
För den som är intresserad av konst och musik finns många fina besöksmål i Värmland. Det kunde riksdagens kulturutskott erfara under sin turné i landskapet. Mest otippade programpunkt för besökarna var nog ändå Orrholmsgaraget, där KBAB bjöd ledamöterna på en rundtur. (2011-08-26)
Nej, det är inte många som förknippar ett parkeringsgarage med klassisk musik och häpnadsväckande konstverk. Men på Orrholmen i Karlstad har kulturen blivit en viktig pusselbit för att förvandla hela området till en trivsam plats där många gärna vill vistas.
– Idag är det här ett guldägg av alla miljonprogram. Nu väljer människor att flytta hit av egen vilja och bor kvar länge, säger KBAB:s vd Mats Enmark.
Garaget, med sina många utsmyckningar, har kommit att bli något av en besöksattraktion. Skolor, företag, bostadsbolag och politiker kommer till Orrholmen för få guidade turer. Senast i raden riksdagens kulturutskott, som valt att inkludera stället i sin temarundresa ”kultur bortom allfartsvägen”.
– Vi hinner kanske bara med två eller tre sådana här resor under en mandatperiod. Orrholmsgaraget var ett givet besöksmål för oss när vi besöker Värmland, säger Berit Högman, ordförande i kulturutskottet.Längs resvägen har ledamöterna bland annat besökt biografen Stjärnan, Berättarladan, Lars Lerin-museet och Erlandergården.
– Vi har sett gott om konstnärlig verksamhet på hög nivå. Men Orrholmsgaraget är kultur i vardagen på ett helt annat sätt en exempelvis de teatrar vi besöker, säger Berit Högman.
Vad tar ni i kulturutskottet med er från besöket?
– Orrholmsgaraget är ett bevis på att det går att göra saker så mycket bättre med hjälp av kultur. Kulturen är ett sätt att kitta människor, det är värt att tänka på när vi funderar på vad det är som binder oss människor samman..
Vilket är ditt starkaste intryck av Orrholmsgaraget?
Kerstin Engle
– Jag har aldrig sett något liknande. Garage brukar innebära sunkig miljö som man helst vill lämna så fort som möjligt. Men inte detta! |
|
Agneta Gille
– Musiken! Det är första gången jag hör musik i ett garage och det hade en lugnande effekt. |
|
Bengt Berg
– Konstverket av Osmar Dias Bezerras. Hans fisk av mosaik skulle platsa i vilken konsthall som helst. |
|
|
Garagekonst. Den nedgrävda tidskapseln och "Skymningsbubblan"
är två av de konstverk som fascinerade kulturutskottet.
Visar gärna Orrholmen. Berit Högman är själv bosatt i området och gläds åt
att kunna dela med sig av kulturutbudet till sina utskottskollegor.
|
|
Den bortglömda gatan i Orrholmsgaraget har nu äntligen fått sitt namn. Förgränd heter nu den lilla gatan som binder samman styrbord- och babordsgatan och dopet firades rejält med sång, tal och traditionell flaskkrossning som sig bör när man döper ett fartyg.
Det var förra året som Torbjörn Eriksson från Orrholmens garagegrupp uppmärksammade att den lilla tvärgatan som binder samman styrbord- och babordsgatan i Orrholmsgaraget saknade ett namn. För att hitta ett passande namn till gatan fick Karlstadsborna vara med och lämna in sina egna förslag och efter att Karlstads kommuns namnberedning gått igenom alla 156 namnförslag fanns det bara ett namn kvar – Förgränd.
Unikt att allmänheten får namnge
Det är första gången i Karlstads historia som en gata får namn efter förslag från allmänheten och det är även första gången som namngivningen sker i form av ett formellt dop. Vinnaren av den unika namntävlingen heter Jeanette Mattsson och hon bor i en av KBABs lägenheter på Västra Raden.
- Jag tänkte på att husen är formade som en båt om man tittar på dem uppifrån, säger Jeanette. Eftersom det finns en styrbordsgata och en babordsgata tänkte jag att båten måste ju ha en för också och då kom namnet Förgränd naturligt.
Nytt konstverk invigt
Under dopceremonin invigdes även ett nytt konstverk i garaget. Den äldsta kartan som man hittat över Orrholmen har överförts till kakel och pryder nu väggen bredvid busshållplatsen vid den nya Förgränd.
- Kartan är från 1865 och på den kan man se hur Orrholmen var uppbyggt då, berättade Morgan Nyberg, lantmäterichef i Karlstads kommun och påpekade att alla kartor nu skannas.
Sång till Förgränd
Många Karlstadbor hade kommit för att delta i den historiska händelsen och förutom tal fick de dessutom njuta av sång och musik. Leif Nahnfeldt sjöng en nykomponerad låt till gatan som han valt att kalla ”Grändlåt” och kören CMB sjöng sånger till den nalkande våren.
|
|
Jeanette Mattsson vann namntävlingen och fick ta emot pris från
stadsbyggnads-
nämndens ordförande Håkan Holm (S) under gatudopet.
>> Text och bild från KBABs webbplats.
|
|
Den 29 april klockan 14.30 är det dags för Glömda gatan i Orrholmsgaraget att förses med sitt nya namn. Det är första gången i Karlstads historia som en gata får namn efter förslag från allmänheten. Det är också första gången som namngivningen sker i form av en dopceremoni. Samtidigt invigs också ett nytt konstverk i garaget.
Programpunkter:
– Ordföranden i stadsbyggnadsnämnden kommunalrådet Håkan Holm förrättar gatudopet och inviger det nya konstverket samt överlämnar pris till givaren av namnförslaget.
– Förre kulturchefen och ledamoten i kommunens namnberedning Kjell Fredriksson berättar om namn på gator och platser i Karlstad.
– Kommunens lantmäterichef Morgan Nyberg ger en bakgrund till det nya konstverket.
– Medlemmar i sällskapet CMB under ledning av Leif Nahnfeldt inramar dop och invigning med sång, Bl.a. framförs en specialskriven sång till den nya gatan.
Alla intresserade hälsas varmt välkomna till en historisk händelse i Orrholmsgaraget. Hälsar Stadsbyggnadsnämnden, Karlstads Bostads AB och Orrholmens garagegrupp.
|
|
Var med om Karlstads första gatudopceremoni!
|
|
Med en inbjudan från garagegruppen besöker Sveriges partiledare den plats i garaget där en välfylld tidskapsel grävdes ner 10 oktober 2008. Uppgiften partiledarna fått är att ge sin vision av hur vårt samhälle kommer att se ut vid den tid då kapseln ska grävas upp och öppnas. Det långa perspektivet manar till att se de stora händelsedragen bortom mandatperioden och närstående valfrågor.
Nyfikenheten är säkert stor när det på hösten år 2208 är dags att öppna den förseglade lådan som innehåller ett stort antal saker och skrivet material. Bland dem som har bidragit med föremål eller hälsningar till framtiden återfinns Karlstads Bostads AB, Värmlands museum, barnen på Orrleken, Karlstads kommunalråd, kyrkan, Länsstyrelsen och många fler. Swedbank har dessutom donerat ett belopp som sitter på ett bankkonto (kontobeviset finns i kapseln) som inte får röras före öppningen.
|
|
Tidskapseln öppnas 2208!
|
|
Göran Hägglund, KD senast i raden av våra partiledare, är senast i raden att besöka Orrholmsgaraget och tidskapseln för att ge sin bild av Sverige om 200 år. Tidigare har Vänsterpartiets Lars Ohly och Miljöpartiets Peter Eriksson gett sina betraktelser på samma tema. Alla har de uttryckt att man tyckt att uppgiften är svår men också intressant och rolig. En positiv framtidstro har framförts av visionärerna, även om naturligtvis oron för miljöproblemen är påtaglig. |
|
Göran Hägglund.
|
|
Den 27 januari kl 16:30 gav Lars Ohly sin vision bortom mandatperioderna "om 200 år".
|
|
Lars Ohly.
|
|
"Om 200 år" var rubriken på det inbjudningsbrev som skickats till samtliga partiledare för våra riksdagspartier. På självaste Nobeldagen 10 december kl. 14:00 kom första partiledaren till Orrholmsgaraget i Karlstad och presenterade sin långsiktiga vision. Det var MP:s språkrör Peter Eriksson som blev först ut att ge sin vision bortom mandatperioden.
Välkomna!
|
|
Peter Eriksson på plats i Garaget, 10 december 2009.
|
|
När tiden för att lämna förslag på namn på glömda gatan gick ut i slutet av maj hade inte mindre än 156 namnförslag kommit in. Mängden förslag vittnar om ett stort och engagerat intresse för såväl ämnet som Orrholmen, säger Torbjörn Eriksson.
Det är inte bara boende på Orrholmen och Karlstadsbor som kommit med förslag utan det finns också namnförslag från Malmö, Stockholm och andra platser. De inkomna förslagen är nu sammanställda överlämnades den 5 juni vid en enkel men högtidlig cermoni till kommunen namnberedning.
Överlämningen skedde på den självklara platsen – vid den bortglömda gatan längst in i Orrholmsgaraget. Mottagare av namnförslagen var överlantmätare Morgan Nyberg föredragande i kommunens namnberedning. Nu kommer namnberedningen att begrunda den lämnade förslagen och den i början på september har beredningen sitt nästa möte och först då kan avgöras vilka eller vilket förslag som kan bli aktuellt.
|
|
|
|
Kunskapsseminariet här på Orrholmen är det första i en serie om Levande stadsdelar som SABO genomför. Vi vet att det på många håll i landet pågår en rad olika lokala utvecklingsarbeten i samband med att miljonprogrammets stadsdelar rustas upp. Det handlar om att hitta lösningar för större trygghet för de boende. Skapa säkra miljöer där människor i alla åldrar och med skiftande ursprung trivs och känner sig hemma. Men det handlar också om att hitta former för boendeinflytande, aktiviteter som berikar fritiden och hur man hittar lokala arbetstillfällen.
Ladda hem SagtOchGjort (PDF 1,5 Mb) >>>
|
|
|
|
Orrholmsgaraget fick den 10 mars 2009 fint besök när kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fick en guidad tur bland konstverk, installationer och dekorativa utsmyckningar.
KBABs vd Mats Enmark, garagegruppens Torbjörn Eriksson och bovärden Gunnar Breitkreuz berättade om Orrholmens historia, de boendes engagemang för sitt område och de olika konstverkens tillkomst.
Intressant hur man kan vända miljonprogrammen
Det här var intressant, sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth efter rundvandringen. Det är ju mycket prat om arkitektur idag och hur man borde bygga. Men kan man vända miljonprogrammen på det här sättet istället för att riva och bygga nytt så är ju det väldigt intressant.
- Jag ska ta med mig det till Mats Odell som ansvarar för bostadsfrågorna, sade hon glatt medan Torbjörn Eriksson avslutningsvis överräckte ett exemplar av boken Musik och Mosaik, en bok med Garagepoesi och cd-skivan Den vita staden, med musik inspirerad av diktsamlingen.
Det finns många goda exempel på hur man genom konstnärliga utsmyckningar och kulturella aktiviteter kan bidra till en positiv utveckling i eftersatta stadsdelar. Ett sådant exempel finns i Karlstad. I ett slitet garage i ett av miljonprogrammets glansprojekt, den ”Vita staden” på Orrholmen har Karlstads kommunala bostadsbolag, KBAB, tillsammans med de boende genom konstens och kulturens hjälp höjt livskvaliteten för både besökare och boende.
De goda erfarenheterna och positiva effekterna av konst- och kultursatsningarna parat med fysiska insatser har visat att det dessutom med förhållandevis små resurser gått utmärkt att förbättra ett bostadsområdes image. Den 31 mars arrangerar SABO och Karlstads Bostads AB ett gemensamt kunskapsseminarium för att byta erfarenheter om hur man arbeta med en systematisk organiserad kulturplanering på bostadsområdesnivå. Seminariet hålls förstås i Orrholmen där vi besöker det berömda garaget och får tillfälle att beskåda konstverken och samtala med dem som skapat dem.
Kunskapsseminariet ingår i en serie av seminarier på temat stadsdelsutveckling som SABO arrangerar tillsammans med medlemsföretag under året. Syftet med seminariet är att sprida kunskap om olika sätt att arbeta på och få igång en dialog och ett erfarenhetsutbyte.
Maximalt antal deltagare är 40 personer. Målgruppen för seminariet är personer som arbetar med lokala utvecklingsfrågor, inom bostadsbolag, boendeorganisationer, byggföretag, kommuner och inom konst och kultursektorn. Seminariet kommer att dokumenteras av Katarina Averås, författare till boken ”Musik och mosaik”, om stadsdelen Orrholmen.
INNEHÅLL
- Varför har KBAB satsat på Orrholmen?
- Hur har samarbetet och arbetsprocessen fungerat med konstnärer och kulturfolk?
- Vad tycker forskarna?
- Studiebesök och samtalstorg
MÅLGRUPP
Företagsledningar, politiskt förtroendevalda, boende, forskare, kulturarbetare och alla andra som är intresserade av stadsutveckling och av kulturfrågor.
MEDVERKANDE
Mats Enmark, VD KBAB
Claes Wallenius, ordf KBAB
Torbjörn Eriksson, projektledare, KBAB och boende i Orrholmen.
Gunnar Svensson f d ordf i Framtidens kultur.
Liss Annicka Söderström, professor på konsthögskolan HDK Steneby i Dals Långed.
Svante Karlsson lektor vid universitet i Karlstad.
Boende på Orrholmen, m fl
KONTAKT
Ulrika Sax, 08-406 55 13,
ulrika.sax@sabo.se
Torbjörn Eriksson, 0705-33 91 49,
torbjorn.e.g@telia.com
Den 19 september släpptes boken Musik och Mosaik. Många Orrholmsbor hade mött upp vid konstverket Skymningsbubblan och kunde lyssna på kulturchefen Mats Ahrén som hade hedersuppdraget att förrätta släppet. Kommunalrådet Claes Wallenius närvarade och höll ett tacktal till garagegruppen och personerna bakom boken.
Efter släppet var det försäljning av boken och många Orrholmsbor passade på att förse sig. Att boken uppskattas är tydligt då det efter boksläppet har varit många beställningar via hemsidan.
|
|
|
|
Hur ser Karlstad och Orrholmen ut om 200 år? Det kan vi bara fantisera om. Men om 200 år ska i alla fall människorna som lever här då få veta hur vi hade det som lever idag. I närvaro av många Orrholmsbor, andra intresserade och ett stort mediauppbåd sänktes fredagen den 10 oktober en tidskapsel ner i Orrholmsgaraget – fulladdad av specialskrivet material, böcker, fotografier, musik och annan dokumentation av vår tid.
Många har bidragit till kapseln
Arbetet med tidskapseln har pågått länge och växt efter hand. Snart var många engagerade i projektet. Bland dem som har bidragit med föremål eller hälsningar till framtiden återfinns Karlstads Bostads AB, Värmlands museum, barnen på Orrleken, Karlstads kommunalråd, kyrkan, länsstyrelsen och många fler. Swedbank har dessutom donerat ett belopp som sitter på ett bankkonto (kontobeviset finns i kapseln) som inte får röras förrän om 200 år. Vem vet hur mycket de pengarna är värda då? Kanske är det flera miljoner kronor som kan användas till något nyttigt.
Viktigt överlämna vår historia
Den 10 oktober år 2208 är det meningen att tidskapseln ska öppnas igen. Och att människorna som lever då ska få en ordentlig inblick i hur livet var i Karlstad år 2008.
– Jag tror inte att det kommer att se så mycket annorlunda ut om 200 år, sade landshövding Eva Eriksson, som tillsammans med biskop Esbjörn Hagberg höll tal före nedsänkningen av kistan.
– Kanske färdas vi på andra sätt, kanske är Karlstad en storkommun som omfattar Hammarö, Kil, Grums med flera. Men staden kommer ändå att vara sig lik eftersom det fortfarande är människor som vi som kommer att leva här. Men det är viktigt att överlämna vår historia, även om 200 år är historien viktig för att kunna möta förändringar som sker i samhället.
För att kapseln inte ska glömmas bort med åren överlämnades nyckeln till kistan till kommunchef Anna Sandborgh. Den ska nu hållas i säkert förvar i kommunens arkiv.
I samband med nedsänkningen av tidskapseln var det också skivsläpp av Den Vita Staden, som har haft diktboken Orrholmen/garagepoesi som inspirationsgrund. Musiken har skapats genom ett samarbete mellan flera framstående värmländska musiker och målet är att samarbetet skall fortsätta med en fullängdsskiva.
Skivsläppet genomfördes av Leif Nahnfeldt som tillsammans med Mona Nylin framförde två titlar från skivan.
Den Vita Staden kan beställas på samma sätt som boken Musik och Mosaik. |
|
|
©
Orrholmsgaraget/KBAB. Alla rättigheter förbehållna.
|
|